H Στεατίνη χρησιμοποιείται ως παράγοντας σκλήρυνσης για την παρασκευή των κεριών κυρίως παραφίνης και του σαπουνιού. Στην κατασκευή των κεριών συρρικνώνει και διευκολύνει την αποκόλληση από το καλούπι ενώ παράλληλα θολώνει το κερί.
Προσθέστε στην παραφίνη σε αναλογία έως 10%.
Σημείο τήξης 56°C.
Τύπος Κεριού | Στεατίνη 100% φυτική ή Στεαρίνη – Steraic Acid |
Εμφάνιση | Αδιαφανή – Τρίμα – Σκόνη |
Μέγιστη Αναλογία | <= 10% |
Εφαρμογές | Βελτιωτικό για παραφίνη – Σκληριντικό στην σαπωνοποιία |
Σημείο Τήξης | 56°C |
Παλαιότερα λαμβάνανε την στεατίνη από το μουρουνέλαιο και από ζωικά λίπη (Tallow) ένα παραπροϊόν κυρίως του βόειου κρέατος.
Η «Βουτιά στο ζωικό λίπος» από τα παλαιότερα και φθηνότερα «κεριά» του 18ου και 19ου αιώνα περιλάμβανε μια λωρίδα από πανί σε ένα πιατάκι με ζωικό λίπος.
Στην κατασκευή σαπουνιού, η στεατίνη αναμιγνύεται με ένα διάλυμα υδροξειδίου του νατρίου σε νερό. Η ακόλουθη αντίδραση δίνει γλυκερίνη και στεατικό νάτριο, το κύριο συστατικό στα περισσότερα σαπούνια.