Συχνές Ερωτήσεις

Εδώ θα βρείτε τις ερωτήσεις που λαμβάνουμε συχνότερα από τους πελάτες μας.

Ποιο είναι κατάλληλο φυτίλι για καλούπια σιλικόνης και ποιο για δοχεία;

Το μέγεθος του φυτιλιού που ταιριάζει στο κερί που θέλουμε να φτιάξουμε εξαρτάται από τη διάμετρο του δοχείου ή το μέγεθος του καλουπιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Ο τύπος του φυτιλιού διαφέρει ανάλογα με το είδος του κεριού μας. Οπότε, για μαλακή σόγια σε δοχείο προτείνουμε το κερωμένο φυτίλι EcoStabilo ή 2 ξύλινα φυτίλια σε μία βάση, ενώ σε καλούπι με σκληρό κερί σόγιας το Βαμβακερό φυτίλι EcoStabilo με το μέτρο, το οποίο δεν είναι κερωμένο. Για μαλακή παραφίνη σε δοχείο ταιριάζει το κερωμένο φυτίλι PGS ή ένα ξύλινο φυτίλι, ενώ στα καλούπια με σκληρή παραφίνη χρησιμοποιούμε το φυτίλι PGS με το μέτρο.

Μπορείτε να ανατρέξετε στον οδηγό φυτιλιών στην σελίδα κάθε φυτιλιού για να ταιριάξετε την διάμετρο το δοχείου ή του καλουπιού σας.

Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να προσθέσω το άρωμα στο κερί μου;

Προτείνουμε η θερμοκρασία στην οποία προσθέτουμε το άρωμα να είναι 5 βαθμούς πάνω από την θερμοκρασία χύτευσης. Για να βρείτε το σημείο χύτευσης του κάθε κεριού επισκεφτείτε το BLOG μας και την κατηγορία Περιγραφή και Προδιαγραφές Υλικών.

Γιατί δημιουργήθηκαν ρωγμές / ραγάδες στο κερί μου;

Ρωγμές συνήθως δημιουργούνται από υψηλή θερμοκρασία χύτευσης. Δοκιμάστε να μειώσετε την θερμοκρασία χύτευσης κατά 5 βαθμούς μέχρι να βρείτε το σωστό σημείο γεμίσματος.

Γιατί το κερί μου κάνει άσπρες κηλίδες / φυσαλίδες;

Άσπρες κηλίδες δημιουργούνται συνήθως στα φυτικά κεριά. Αυτό σημαίνει ότι το κερί σας θέλει υψηλότερή θερμοκρασία χύτευσης. Αυξήστε την θερμοκρασία χύτευσης του κεριού κατά 5 βαθμούς. Αν πρόκειται για κερί σε καλούπι προτείνουμε να ζεσταίνετε το καλούπι σας με ένα θερμοπίστολο ή έστω με ένα πιστολάκι μαλλιών πριν το γεμίσετε με λειωμένο κερί.

Γιατί το κερί μου σπάει όταν το βγάζω από το καλούπι;

Τα φυτικά κεριά με την τοποθέτηση τους σε καλούπι ξεκινάνε μία χημική διεργασία την οποία την ονομάζουμε κρυστάλλωση (crystallization period) η οποία διαρκεί τουλάχιστον 24 ώρες. Η διαδικασία αυτή σκληραίνει το κερί μας αρκετά. Προτείνουμε λοιπόν το ξεκαλούπωμα να γίνεται όσο ποιο κοντά στην παρέλευση του 24ωρου.  Το ίδιο ισχύει και στα μαλακά κεριά πρέπει να περιμένουμε 24 ώρες τουλάχιστον πριν κάψουμε ένα κερί. Τέλος θα μπορούσαμε να σκληρύνουμε περισσότερο το κερί μας προσθέτοντας κερί colza από ελαιοκράμβηφυτική στεατίνημελισσοκέρι ή σκληρή παραφίνη.

Γιατί δημιουργήθηκε βαθούλωμα / λακκούβα στο κερί μου;

Διάφοροι λόγοι που θα μπορούσε να συμβεί αυτό:
Καθίζηση γύρω από το φυτίλι. Υψηλή θερμοκρασία χύτευσης.
Αέρας στο κερί. Μην ανακατεύετε το κερί για να επισπεύσετε το λιώσιμό του.
Κρύος πάγκος. Μεταφορά θερμοκρασίας από το κερί που κρυώνει πάνω σε πάγκο (ειδικά μάρμαρο) . Κρυώστε τα κεριά σας τοποθετώντας τα πάνω σε μια σχάρα φούρνου για να μειώσετε την διαρροή θερμοκρασίας από την επιφάνεια στο κερί.

Ποιο κερί είναι κατάλληλο για μασάζ;

Το μόνο πιστοποιημένο κερί κατάλληλο για μασάζ που έχουμε στην γκάμα μας  είναι το Vegan Soy. Πρόκειται για ένα κορυφαίο ποιοτικό μαλακό φυτικό κερί σόγιας για δοχεία, σε μορφή παστίλιας. Εξαιρετικά φιλικό, οικολογικό και 100% Vegan, παρασκευάζεται στην Ευρώπη σύμφωνα με αυστηρές οδηγίες που πιστοποιούν ότι είναι κατάλληλο να έρθει σε επαφή με το δέρμα για τη χρήση προϊόντων μασάζ.

Είναι τα αρώματα κατάλληλα για επαφή με το δέρμα;

Κάθε άρωμα έχει διαφορετική σύσταση. Συμβουλευτείτε το έγγραφο IFRA για την ασφαλή χρήση των αρωμάτων και την καταλληλόλητα του εκάστοτε αρώματος ανάλογα με το προϊόν στο οποίο θέλετε να το προσθέσετε. Στην ιστοσελίδα μας, τα πιστοποιητικά IFRA και SDS μπορείτε να τα βρείτε στην περιγραφή του κάθε αρώματος σε μορφή PDF.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αρωματικά έλαια που βάζουμε στα κεριά και στα reed diffuser;

Όλα τα αρωματικά έλαια που θα βρείτε στο κατάστημά μας κατασκευάζονται από την French Color & Fragrances, και τηρούν τις προδιαγραφές REACH της Ε.Ε. Είναι πλήρως κατάλληλα για χρήση και στα κεριά αλλά και στα reed diffuser.

Τι είδους διακοσμητικά μπορώ να προσθέσω μέσα στο κερί μου;

Δεν προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε διακοσμητικά μέσα στο κερί διότι το κερί σας γίνεται ακατάλληλο προς χρήση, επικίνδυνο και εστία ανάφλεξης.

Μπορώ να λιώσω το κερί μου στο φούρνο μικροκυμάτων;

Μόνο τα φυτικά κεριά μπορούν να λιώσουν στο φούρνο μικροκυμάτων. Παρόλα αυτά το λιώσιμο του κεριού σε φούρνο μικροκυμάτων είναι μία μέθοδος που δεν προτείνουμε διότι δημιουργούνται hot spots στο κερί, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ελέγξουμε την θερμοκρασία του, κάτι που οδηγεί στην ανομοιομορφία της θερμοκρασίας του κεριού και τη μεταβολή της σύστασης του. Η προτεινόμενη μέθοδος λιωσίματος κεριού είναι με τη χρήση μπαιν μαρί.

Τί είναι το σημείο τήξης;

Σημείο τήξης ή θερμοκρασία τήξης, ονομάζεται η θερμοκρασία στην οποία αλλάζει φάση μια καθαρή ουσία (χημικό στοιχείο ή χημική ένωση), μεταβαίνοντας από την στερεά κατάσταση στην υγρή κατάσταση. Ουσιαστικά πρόκειται για τη θερμοκρασία εκείνη στην οποία συνυπάρχουν σε ισορροπία τόσο η στερεά όσο και η υγρή κατάσταση μιας ουσίας (καθαρής).
Κάθε κερί, λόγω της διαφορετικής του σύστασης, έχει και διαφορετικό σημείο τήξης. Για να βρείτε το σημείο τήξης που έχει το κερί που σας ενδιαφέρει, μπορείτε να επισκεφτείτε το BLOG μας και την ενότητα Περιγραφή και Προδιαγραφές Υλικών

Τί είναι χύτευση και ποιο το σημείο χύτευσης;

Χύτευση είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα υλικό σε κατάσταση τήγματος διοχετεύεται (αποχέεται) μέσω αγωγών σε κατάλληλα προετοιμασμένη κοιλότητα (τύπος ή καλούπι), όπου στερεοποιείται.
Σημείο χύτευσης ονομάζεται η θερμοκρασία κατά την οποία ένα υλικό σε κατάσταση τήγματος δύναται να τοποθετηθεί στο καλούπι.
Κάθε κερί, λόγω της διαφορετικής του σύστασης, έχει και διαφορετικό σημείο χύτευσης. Για να βρείτε το σημείο χύτευσης που έχει το κερί που σας ενδιαφέρει, μπορείτε να επισκεφτείτε το BLOG μας και την ενότητα Περιγραφή και Προδιαγραφές Υλικών.