Tips, Οδηγίες και Συμβουλές

Οδηγός Σωστής Καύσης Κεριών

Οδηγός Δοκιμής Καύσης

Όπως ήδη μπορεί να γνωρίζετε, πάντα σας προτείνουμε να κάνετε τις δικές σας δοκιμές καύσης, όταν παρασκευάζετε τα κεριά σας. Αυτή η διαδικασία είναι πάρα πολύ σημαντική καθώς σας δίνει τη δυνατότητα να αξιολογήσετε την απόδοση του κεριού σας, σε όλη τη διάρκεια της καύσης του. Έτσι, θα είστε σίγουροι ότι το κερί σας καίγεται με κανονικό ρυθμό, αναδύει το άρωμά του με σωστό τρόπο, δεν παράγει υπερβολική ποσότητα καπνού και ότι είναι ασφαλές. Ο τύπος του κεριού, το είδος του φυτιλιού, η διάμετρος του δοχείου που θα χρησιμοποιήσετε είναι όλα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την καύση του κεριού σας. Το ίδιο ισχύει και για την ποσότητα και την ποιότητα των αρωματικών ελαίων και των χρωμάτων που θα προσθέσετε.

Σε αυτόν τον οδηγό θα σας δείξουμε πως μπορείτε να κάνετε μια σωστή δοκιμή καύσης, ώστε να διασφαλίσετε ότι τα κεριά σας καίγονται σωστά.

Θα χρειαστείτε:

  • Ένα ολοκληρωμένο κερί, το οποίο έχετε αφήσει να στερεοποιηθεί τουλάχιστόν 24 ώρες.
  • Ένα ψαλίδι
  • Ένα χάρακα
  • Μία κάμερα φωτογραφική ή του κινητού σας για να βγάλετε φωτογραφίες.
  • Σημειωματάριο για να καταγράψετε τις παρατηρήσεις σας – Μπορείτε να κατεβάσετε το Σημειωματάριο του candle.gr ΕΔΩ!

Δοκιμή καύσης:

  1. Βρείτε το κατάλληλο μέρος και την κατάλληλη στιγμή.

Για να πραγματοποιήσετε μία επιτυχημένη δοκιμή καύσης, θα πρέπει να επιβλέπετε το κερί σας σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Τοποθετήστε το κερί σας σε ένα μέρος που δεν υπάρχει ρεύμα αέρα, πάνω σε μία επιφάνεια σταθερή και ανθεκτική στη θερμότητα.

  1. Κρατήστε σημειώσεις.

Σημειώστε τον τύπο του κεριού, το είδος του φυτιλιού, τη διάμετρο του δοχείου σας, το αρωματικό έλαιο που χρησιμοποιήσατε, το χρώμα και σε ποια ποσότητα.

  1. Κόψτε το φυτίλι.

Μετρήστε το φυτίλι σας με το χάρακα και κόψτε το φυτίλι σας με ένα κοφτερό ψαλίδι. Εάν το κερί σας είναι κερί σόγιας, κόψτε το στο 0,5 εκατοστό. Εάν το κερί σας είναι παραφίνης, τότε κόψτε το στα 0,8 εκατοστά. Πάντα πρέπει να κόβετε το φυτίλι πριν ανάψετε το κερί σας!

  1. Ανάψτε το κερί σας.

Αφού ανάψετε το κερί σας, θα πρέπει να το ελέγχετε κάθε μία ώρα και να καταγράφετε τις παρατηρήσεις σας. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε το χρονόμετρο του κινητού σας να σας ειδοποιεί κάθε μία ώρα, για να είστε σίγουροι ότι δε θα ξεχαστείτε.

  1. Σβήστε το κερί σας, περιμένετε και επαναλάβετε.

Όταν περάσουν 4 ώρες σβήστε το κερί σας και περιμένετε τουλάχιστον 5 ώρες μέχρι να κρυώσει τελείως. Μόλις πραγματοποιήσατε έναν κύκλο καύσης. Κάνετε από την αρχή όλα τα προηγούμενα βήματα μέχρι να μείνει στο δοχείο σας 0,5 εκατοστό κεριού.  Μην ξεχνάτε ότι κάθε κύκλος καύσης διαφέρει, καθώς η στάθμη του κεριού θα μειώνεται και η θερμοκρασία του δοχείου θα αυξάνεται.

Τα σημεία που πρέπει να παρατηρήσετε:  

Η λίμνη του κεριού.
Καθώς το κερί σας καίγεται, δημιουργείται μια λίμνη κεριού. Κατά τον πρώτο κύκλο καύσης, η λίμνη κεριού δεν πρέπει να απέχει περισσότερο από 0,5 εκατοστό από την άκρη του δοχείου σας. Αν έχει παραμείνει λίγο κερί στην άκρη του δοχείου, θα πρέπει να έχει λιώσει μέχρι τον τρίτο ή τον τέταρτο κύκλο καύσης. Το βάθος της λίμνης κεριού θα πρέπει να είναι γύρω στα 0,5 με 0,8 εκατοστά, χωρίς να είναι απαραίτητα κακή μια μικρή απόκλιση. Η λίμνη του κεριού σχηματίζεται με αργό ρυθμό κατά τους πρώτους κύκλους καύσης, ενώ όσο η στάθμη του κεριού κατεβαίνει και η θερμοκρασία αυξάνεται αυτός ο ρυθμός γίνεται ταχύτερος.

Ο καπνός.
Εάν χρησιμοποιείται κερί σόγιας με το σωστό μέγεθος φυτιλιού τότε δε θα παραχθεί καπνός. Στην περίπτωση που το κερί σας είναι κερί παραφίνης ενδέχεται να παραχθεί μαύρος καπνός, ο οποίος είναι ευδιάκριτος, αν το φυτίλι σας δεν είναι στο σωστό μέγεθος. Βεβαιωθείτε ότι το φυτίλι σας είναι σωστά κομμένο στα 0,5 με 0,8 εκατοστά.

Το μέγεθος και η κίνηση της φλόγας.
Το αναμενόμενο ύψος που έχουν οι περισσότερες φλόγες κυμαίνεται στα 1,5 με 2 εκατοστά. Στη μεγαλύτερη διάρκεια της καύσης, η φλόγα του κεριού σας θα πρέπει να είναι σταθερή, είτε να τρεμοπαίζει ελαφρά.  Όσο η στάθμη του κεριού πέφτει και η θερμοκρασία του δοχείου αυξάνεται, ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι η φλόγα κινείται περισσότερο. Σιγουρευτείτε ότι κάνετε τις δοκιμές σας σε ένα σημείο μακριά από τα ρεύματα αέρα.

 

Έχετε ερωτήσεις; Για εξειδικευμένες απαντήσεις σε θέματα κηροπλαστικής επικοινωνήστε με το Τεχνικό μας Τμήμα στο e-mail: support@candle.gr

31 thoughts on “Οδηγός Σωστής Καύσης Κεριών

  1. Ο/Η Ιωαννα Μανωλόπουλου λέει:

    Γιατί με την δεύτερη φορά που το άναψα έλιωσε όλο το κερί?

    1. Ο/Η Candle.gr λέει:

      Καλημέρα σας,

      Δύο είναι τα πιθανότερα πράγματα που ενδέχεται να έχουν συμβεί: είτε αφήσατε το κερί σας να καίγεται για περισσότερο χρόνο από τον ενδεδειγμένο, οποίος είναι 1 ώρα ανά 2.5 εκ διαμέτρου, είτε έχετε βάλει μεγαλύτερο φυτίλι από ότι χρειάζεται, οπότε θα πρέπει να μειώσετε το νούμερό του.

      1. Ο/Η Μαριαννα λέει:

        τι εννοειται σχετικα με τον ενδεδειγμενο χρονο ?

        1. Ο/Η Candle.gr λέει:

          Καλημέρα σας, είναι ο χρόνος που θα πρέπει να ελέγχετε το κερί σας, δηλαδή κάθε μία ώρα όπως αναφέρουμε παραπάνω.

  2. Ο/Η Γεωργία λέει:

    Γτ το κερί σε καλούπι λιώνει τόσο γρήγορα? Χρησιμοποίησα σκληρή σόγια σε καλούπι αψίδα και φυτίλι ν.4.

    1. Ο/Η Candle.gr λέει:

      Καλησπέρα σας, δυστυχώς δε γνωρίζουμε σε ποιο καλούπι αναφέρεστε, οπότε δεν γνωρίζουμε και το μέγεθος του κεριού σας. Αν επιθυμείτε, μπορείτε να μας στείλετε μια φωτογραφία του κεριού σας στο e-mail μας: info@candle.gr. Παρόλα αυτά, αν το κερί σας καίγεται πολύ γρήγορα με το φυτίλι Νο4, θα σας προτείναμε να κάνετε μια δοκιμή με το Νο3.

  3. Ο/Η Κωστας λέει:

    Για σας εκανα την δοκιμή καύσης με μαλακή σόγια και το αποτέλεσμα μετά την Τετάρτη καύση ήταν να αφήσει κερί στα τοιχώματα ειναι νορμαλ αυτό? Ευχαριστω

    1. Ο/Η Candle.gr λέει:

      Καλημέρα σας, αν το κερί σας δεν έχει φτάσει μέχρι τη μέση είναι φυσιολογικό, από τη μέση και κάτω θα πρέπει να μην υπάρχει κερί στα τοιχώματα του δοχείου σας. Στην περίπτωση που το κερί σας έχει καεί παραπάνω από το μισό και στα τοιχώματα του δοχείου σας παραμένει κερί, δοκιμάστε να βάλετε μεγαλύτερο φυτίλι.

  4. Ο/Η Κατερίνα λέει:

    Καλησπέρα πως μπορούμε να βρούμε το ιδανικό νούμερο φυτιλιου για κάθε δοχειο;

    1. Ο/Η Candle.gr λέει:

      Καλημέρα σας, το ιδανικό φυτίλι για το κάθε δοχείο διαφέρει ανάλογα με τη διάμετρο του εκάστοτε δοχείου. Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να συμβουλευτείτε τον Οδηγό Φυτιλιών που υπάρχει σε κάθε φυτίλι και αναφέρει ποια είναι τα προτεινόμενα φυτίλια για τα δοχεία που διαθέτει το κατάστημά μας.

  5. Ο/Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ λέει:

    Καλησπέρα σας!!!
    Έχω δύο ερωτήσεις
    Η πρώτη είναι γιατί ενώ ακολουθώ τις οδηγίες τα κεριά σε ποτήρι συνήθος το ένα κάνει κενά ενδιάμεσα λες και έχει αέρα ενώ το δεύτερο δοχείου έχει κολλήσει κανονικά
    Και δεύτερον είναι φυσιολογικό πού μένει λιγότερο γύρο γύρο από το ποτήρι?????

    1. Ο/Η Candle.gr λέει:

      Καλημέρα σας, ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η διαφορά θερμοκρασίας από το ζεστό κερί στο κρύο -συγκριτικά- δοχείο. Το κερί σας συρρικνώνεται όταν έρχεται σε επαφή με το δοχείο και αποκολλάται από αυτό. Για να αποφύγετε αυτό να συμβεί, μπορείτε να αυξήσετε τη θερμοκρασία χύτευσης του κεριού σας, και να τοποθετήσετε το δοχείο σας πάνω σε μια σχάρα φούρνου, ώστε όταν το γεμίζετε με το ζεστό κερί το δοχείο να μην έρχεται σε επαφή με τον πάγκο εργασίας σας, που ενδέχεται να επηρεάζει τη θερμοκρασία στον πάτο του δοχείου. Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημά σας, όταν το κερί σας έχει καεί από τη μέση και πάνω, είναι φυσιολογικό να έχει μείνει κερί γύρω από το δοχείο. Όταν η καύση έχει φτάσει από τη μέση και κάτω δεν πρέπει να έχουν μείνει υπολείμματα κεριού γύρω από το δοχείο σας.

  6. Ο/Η koufidimitra λέει:

    Γειά σας! Μετά την πρώτη δοκιμή καύσης και αφού το κερί ξανακρυωσε, ξεκόλλησε απ’ τα τοιχώματα στο κάτω μέρος του. Τι μπορεί να φταίει για αυτό; Ευχαριστώ πολύ!

    1. Ο/Η Candle.gr λέει:

      Καλησπέρα σας, αυτό που συνέβη στο κερί σας είναι απολύτως φυσιολογικό. Το κερί αποκολλήθηκε από το δοχείο διότι λόγω της διαφοράς της θερμοκρασίας συρρικνώθηκε. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το κερί όσο πιο γρήγορα παγώνει τόσο πιο γρήγορα συρρικνώνεται.

  7. Ο/Η ΕΙΡΗΝΗ λέει:

    Καλησπέρα σας, έφτιαξα δοκιμαστικά 5 κεράκια mini bubbles. Χρησιμοποίησα μείγμα φυτικού κεριού ελαιοκράμβης και καρύδας – μέτριας σκληρότητας- το οποίο προτείνετε για wax melts & μικρά καλούπια, φυτίλι eco stabilo No.4.
    Στην αρχή η φλόγα ίσα που φαινόταν, αλλά μετά δυνάμωσε. Το ερώτημα μου είναι πως στα 20 λεπτά το κερί είχε σχεδόν καεί.. είναι φυσιολογικό εξαιτίας του μεγέθους του; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    1. Ο/Η Candle.gr λέει:

      Καλησπέρα σας, ο Οδηγός Σωστής Καύσης Κεριών έχει δημιουργηθεί για κεριά σε δοχείο, γι αυτό θα δείτε ότι η διάμετρος του δοχείου είναι μια από τις παραμέτρους τις οποίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν όταν γίνεται αυτή η διαδικασία. Το κερί σε καλούπι mini bubble θεωρείται διακοσμητικό κερί, είναι όντως πολύ μικρό και αν δοκιμάσετε να το κάψετε η λίμνη του κεριού θα χυθεί οπότε και το κερί δε θα έχει διάρκεια. Το mini bubble δεν αποτελεί ιδανική επιλογή αν επιθυμείτε να έχετε ένα κερί αναμμένο για ώρες. Αν παρόλα αυτά θέλετε να το κάνετε να κρατήσει λίγο παραπάνω μπορείτε να δοκιμάσετε και με το φυτίλι Eco Stabilo No2, ή και να το τοποθετήσετε σε ένα μικρό γυάλινο δοχείο, ως votive candle, ώστε η λίμνη του κεριού να παραμείνει μέσα στο δοχείο και να σας δώσει περισσότερη διάρκεια καύσης.

  8. Ο/Η eirini λέει:

    Καλησπέρα ! Χρησιμοποίησα δοχείο πορσελάνης χειροποίητο και κερί σόγιας μαλακό με ξύλινο φυτίλι ! Στην πρώτη καύση δεν έμεινε καθόλου κερί στα τοιχώματα ! Είναι ανησυχητικό ;

    1. Ο/Η Candle.gr λέει:

      Καλημέρα σας, αυτό το μπορείτε να κάνετε είναι να μετρήσετε τη λίμνη του κεριού σας όταν περάσουν οι πρώτες 4 ώρες. Αν το λιωμένο κερί έχει ύψος 0,5-1cm τότε δεν υπάρχει κάποιο θέμα, αν η λίμνη κεριού είναι μεγαλύτερη από 1cm τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε με μικρότερο φυτίλι.

  9. Ο/Η Ελένη λέει:

    Καλησπέρα σας, έχω παρατηρήσει ότι το ξύλινο φυτίλι σβένει πολύ γρηγορά όταν πρώτο ανάβω το κερί μου με αποτέλεσμα να προσπαθώ να το ανάψω και να μην μπορώ . Μήπως χρειάζεται να βάλω διπλό φυτίλι ή να γεμίσω λιγότερο το δοχείο ώστε να καίγεται πιο σωστά;

    1. Ο/Η Candle.gr λέει:

      Καλημέρα σας, στα κεριά σόγιας προτείνουμε πάντα να βάζετε δύο wood wicks ενωμένα στην ίδια βάση. Επίσης, να κόβετε το ξύλινο φυτίλι ώστε να έχει περίπου 2 χιλιοστά απόσταση από το κερί σας.

  10. Ο/Η Ρούλα λέει:

    Καλησπερα σας…το ποσοστο αρώματος για τα wax
    Melts στις οδηγίες γραφει οτι ειναι 12% ενω εσεις εδω λετε οτι ειναι απο 12-15%….τελικα ποσο πρεπει να ειναι για να ειναι εντονο το αρωμα…;;; Για το δικο σας κερι vegan soy melts σκληρό….!

    1. Ο/Η Candle.gr λέει:

      Καλησπέρα σας, στο συγκεκριμένο άρθρο δεν αναφερόμαστε στα Wax Melts αλλά στη Δοκιμή Καύσης Κεριών σε δοχείο. Αναφορικά με το ποσοστό αρώματος στα Wax Melts, μπορείτε να προσθέσετε 2-3% παραπάνω άρωμα από ότι στα κεριά σε καλούπι, για να τους δώσετε εντονότερο άρωμα.

  11. Ο/Η Ελενα λέει:

    Αρωματικό κερί σόγιας ,μετά την δεύτερη ή τρίτη καύση η στρώση του κεριού γίνεται γκρι . Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό

    1. Ο/Η Candle.gr λέει:

      Καλημέρα σας, θα σας προτείναμε να δοκιμάσετε με μικρότερο νούμερο φυτίλι για να μην καίγεται τόσο πολύ η επιφάνεια του κεριού σας.

      1. Ο/Η Ελενα λέει:

        Κι όμως χρησιμοποιώ το μικρότερο που υπάρχει . Το δικό σας δηλαδή που το κόβω στη μέση . Το βάζο έχει διάμετρο 61 χιλιοστά

        1. Ο/Η Candle.gr λέει:

          Το μικρότερο μας φυτίλι είναι το Νο3 για ρεσώ, είστε σίγουρη ότι χρησιμοποιήσατε αυτό; Για διάμετρο δοχείου 6,1 εκατοστά ο αποχρωματισμός είναι κάτι που ενδέχεται να συμβεί όταν καίτε το κερί σας συνεχόμενα πάνω από δύο ώρες.

          1. Ο/Η Candle.gr λέει:

            Εφόσον χρησιμοποιείτε wood wicks, θα πρέπει να πάρετε το ένα wood wick, να το κόψετε στη μέση και να βάλετε τα δύο μισά σε μία βάση. Το κερί σας θερμαίνεται υπερβολικά γι αυτό έχετε αυτό το αποτέλεσμα. Να θυμάστε πάντα ότι το ξύλινο φυτίλι πρέπει να προεξέχει περίπου 2 χιλιοστά από την επιφάνεια του κεριού σας.

  12. Ο/Η Κωνσταντίνα λέει:

    Καλημέρα σας, ποιά ειναι η σωστή θερμοκρασία για να ρίξουμε το ζεστο κερι στο ποτήρι και ποιά σε καλούπια, μπορεί να ειναι 65 με 70 βαθμοί κελσίου?

    1. Ο/Η Candle.gr λέει:

      Καλησπέρα σας, κάθε κερί έχει διαφορετική σύσταση, οπότε και διαφορετική θερμοκρασία χύτευσης. Στο e-shop μας θα βρείτε Οδηγίες σε κάθε μας κερί (κάτω κάτω στην περιγραφή) όπου αναφέρονται οι θερμοκρασία χύτευσης καθώς και όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζετε.

  13. Ο/Η Γεωργία Χατζηπαύλου λέει:

    Έφτιαξα κεριά σόγιας σε γυάλινα δοχεία και το φυτίλι στην αρχή άναβε όμορφα όμως αργότερα η έντασή του μειώθηκε. Το φυτίλι είναι το προτεινόμενο για τη διάμετρο του δοχείου. Πρόσθεσα και μικρές κερινες καρδιές. Όταν είδα το φυτίλι να ανάβει έτσι τις αφαίρεσα και τώρα καίει μια χαρά. Υπάρχει περίπτωση το λιωμένο κερί από τις καρδιές να δημιούργησε το πρόβλημα λόγω της χρωστικής την οποία την έβαλα χωρίς υπολογισμό όταν τις έφτιαχνα; Ευχαριστώ πολύ

    1. Ο/Η Candle.gr Support λέει:

      Καλησπέρα σας, η ένταση του φυτιλιού μειώθηκε εξαιτίας της υπερχείλισης του κεριού που προκλήθηκε προσθέτοντας τις καρδιές από πάνω. Μπορείτε είτε να κάνετε πιο λεπτά τα σχέδια που βάζετε από πάνω είτε να τα βάζετε πιο μέσα στο κερί σας που έχετε ως βάση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *