Tips, Οδηγίες και Συμβουλές

Οδηγός Σωστής Καύσης Κεριών

Οδηγός Δοκιμής Καύσης

Όπως ήδη μπορεί να γνωρίζετε, πάντα σας προτείνουμε να κάνετε τις δικές σας δοκιμές καύσης, όταν παρασκευάζετε τα κεριά σας. Αυτή η διαδικασία είναι πάρα πολύ σημαντική καθώς σας δίνει τη δυνατότητα να αξιολογήσετε την απόδοση του κεριού σας, σε όλη τη διάρκεια της καύσης του. Έτσι, θα είστε σίγουροι ότι το κερί σας καίγεται με κανονικό ρυθμό, αναδύει το άρωμά του με σωστό τρόπο, δεν παράγει υπερβολική ποσότητα καπνού και ότι είναι ασφαλές. Ο τύπος του κεριού, το είδος του φυτιλιού, η διάμετρος του δοχείου που θα χρησιμοποιήσετε είναι όλα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την καύση του κεριού σας. Το ίδιο ισχύει και για την ποσότητα και την ποιότητα των αρωματικών ελαίων και των χρωμάτων που θα προσθέσετε.

Σε αυτόν τον οδηγό θα σας δείξουμε πως μπορείτε να κάνετε μια σωστή δοκιμή καύσης, ώστε να διασφαλίσετε ότι τα κεριά σας καίγονται σωστά.

Θα χρειαστείτε:

  • Ένα ολοκληρωμένο κερί, το οποίο έχετε αφήσει να στερεοποιηθεί τουλάχιστόν 24 ώρες.
  • Ένα ψαλίδι
  • Ένα χάρακα
  • Μία κάμερα φωτογραφική ή του κινητού σας για να βγάλετε φωτογραφίες.
  • Σημειωματάριο για να καταγράψετε τις παρατηρήσεις σας – Μπορείτε να κατεβάσετε το Σημειωματάριο του candle.gr ΕΔΩ!

Δοκιμή καύσης:

  1. Βρείτε το κατάλληλο μέρος και την κατάλληλη στιγμή.

Για να πραγματοποιήσετε μία επιτυχημένη δοκιμή καύσης, θα πρέπει να επιβλέπετε το κερί σας σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Τοποθετήστε το κερί σας σε ένα μέρος που δεν υπάρχει ρεύμα αέρα, πάνω σε μία επιφάνεια σταθερή και ανθεκτική στη θερμότητα.

  1. Κρατήστε σημειώσεις.

Σημειώστε τον τύπο του κεριού, το είδος του φυτιλιού, τη διάμετρο του δοχείου σας, το αρωματικό έλαιο που χρησιμοποιήσατε, το χρώμα και σε ποια ποσότητα.

  1. Κόψτε το φυτίλι.

Μετρήστε το φυτίλι σας με το χάρακα και κόψτε το φυτίλι σας με ένα κοφτερό ψαλίδι. Εάν το κερί σας είναι κερί σόγιας, κόψτε το στο 0,5 εκατοστό. Εάν το κερί σας είναι παραφίνης, τότε κόψτε το στα 0,8 εκατοστά. Πάντα πρέπει να κόβετε το φυτίλι πριν ανάψετε το κερί σας!

  1. Ανάψτε το κερί σας.

Αφού ανάψετε το κερί σας, θα πρέπει να το ελέγχετε κάθε μία ώρα και να καταγράφετε τις παρατηρήσεις σας. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε το χρονόμετρο του κινητού σας να σας ειδοποιεί κάθε μία ώρα, για να είστε σίγουροι ότι δε θα ξεχαστείτε.

  1. Σβήστε το κερί σας, περιμένετε και επαναλάβετε.

Όταν περάσουν 4 ώρες σβήστε το κερί σας και περιμένετε τουλάχιστον 5 ώρες μέχρι να κρυώσει τελείως. Μόλις πραγματοποιήσατε έναν κύκλο καύσης. Κάνετε από την αρχή όλα τα προηγούμενα βήματα μέχρι να μείνει στο δοχείο σας 0,5 εκατοστό κεριού.  Μην ξεχνάτε ότι κάθε κύκλος καύσης διαφέρει, καθώς η στάθμη του κεριού θα μειώνεται και η θερμοκρασία του δοχείου θα αυξάνεται.

Τα σημεία που πρέπει να παρατηρήσετε:  

Η λίμνη του κεριού.
Καθώς το κερί σας καίγεται, δημιουργείται μια λίμνη κεριού. Κατά τον πρώτο κύκλο καύσης, η λίμνη κεριού δεν πρέπει να απέχει περισσότερο από 0,5 εκατοστό από την άκρη του δοχείου σας. Αν έχει παραμείνει λίγο κερί στην άκρη του δοχείου, θα πρέπει να έχει λιώσει μέχρι τον τρίτο ή τον τέταρτο κύκλο καύσης. Το βάθος της λίμνης κεριού θα πρέπει να είναι γύρω στα 0,5 με 0,8 εκατοστά, χωρίς να είναι απαραίτητα κακή μια μικρή απόκλιση. Η λίμνη του κεριού σχηματίζεται με αργό ρυθμό κατά τους πρώτους κύκλους καύσης, ενώ όσο η στάθμη του κεριού κατεβαίνει και η θερμοκρασία αυξάνεται αυτός ο ρυθμός γίνεται ταχύτερος.

Ο καπνός.
Εάν χρησιμοποιείται κερί σόγιας με το σωστό μέγεθος φυτιλιού τότε δε θα παραχθεί καπνός. Στην περίπτωση που το κερί σας είναι κερί παραφίνης ενδέχεται να παραχθεί μαύρος καπνός, ο οποίος είναι ευδιάκριτος, αν το φυτίλι σας δεν είναι στο σωστό μέγεθος. Βεβαιωθείτε ότι το φυτίλι σας είναι σωστά κομμένο στα 0,5 με 0,8 εκατοστά.

Το μέγεθος και η κίνηση της φλόγας.
Το αναμενόμενο ύψος που έχουν οι περισσότερες φλόγες κυμαίνεται στα 1,5 με 2 εκατοστά. Στη μεγαλύτερη διάρκεια της καύσης, η φλόγα του κεριού σας θα πρέπει να είναι σταθερή, είτε να τρεμοπαίζει ελαφρά.  Όσο η στάθμη του κεριού πέφτει και η θερμοκρασία του δοχείου αυξάνεται, ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι η φλόγα κινείται περισσότερο. Σιγουρευτείτε ότι κάνετε τις δοκιμές σας σε ένα σημείο μακριά από τα ρεύματα αέρα.

 

 

 

 

 

Related Posts

2 thoughts on “Οδηγός Σωστής Καύσης Κεριών

  1. Ο/Η Ιωαννα Μανωλόπουλου λέει:

    Γιατί με την δεύτερη φορά που το άναψα έλιωσε όλο το κερί?

    1. Ο/Η Candle.gr λέει:

      Καλημέρα σας,

      Δύο είναι τα πιθανότερα πράγματα που ενδέχεται να έχουν συμβεί: είτε αφήσατε το κερί σας να καίγεται για περισσότερο χρόνο από τον ενδεδειγμένο, οποίος είναι 1 ώρα ανά 2.5 εκ διαμέτρου, είτε έχετε βάλει μεγαλύτερο φυτίλι από ότι χρειάζεται, οπότε θα πρέπει να μειώσετε το νούμερό του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *